Triatlongroep Gemert bestaat 30 jaar

GEMERT – 2017 is het jaar waarin Triatlongroep Gemert haar 30-jarig bestaansjubileum viert. 1987 was het jaar waarin een groepje fanatieke Gemertse duursporters de handen hiervoor ineensloegen. Geïnspireerd als zij waren door dit betrekkelijk nieuwe fenomeen: een combinatie van zwemmen, wielrennen en hardlopen.

Van deze pioniers vieren Laurens van Herpt, Bennie Smits en Coen van Schijndel ook hun 30-jarig jubileum bij de club. Vanaf 1987 bleven zij Triatlongroep Gemert trouw.
Tien jaar eerder, in 1977, werd er op het Hawaiiaanse eiland Honolulu voor de eerste keer een triatlon georganiseerd, welke de basis heeft gelegd voor de triatlon, zoals wij die nu kennen. De Waikiki Rough Water Swim (3.8 km.), de Around Oahu Bike Race (185 km.) en de Marathon van Honolulu (ruim 42 km.) werden achter elkaar gelegd en een nieuwe sport was ontstaan. Via de Verenigde Staten bereikte de triatlon Europa en uiteindelijk dus ook Gemert.
Triatlongroep Gemert is een van de oudste triatlonverenigingen van Nederland met een inmiddels rijke traditie. Vooral in de jaren negentig kende de triatlonsport een ware hausse. Dit resulteerde onder andere in het bereiken van de olympische status, in verkorte vorm. De door de club jaarlijks georganiseerde Run-Bike-Run had in die tijd nationale faam.
Op dat moment had de Gemertse triatlongroep 53 leden, niet alleen uit Gemert maar ook uit omliggende dorpen. Deze regionale functie heeft de club nog steeds. Maar de kern ligt natuurlijk in Gemert, waar de vereniging is aangesloten bij G.A.C. en Zwemvereniging Hydra.
Sportieve hoogtepunten waren er vele. In 1995 en 1996 wist toenmalig clublid Christine de Wit twee keer op rij Nederlands kampioen te worden op de Olympische afstand. Heel lang was de triatlon van Almere de enige wedstrijd over de klassieke afstand, die Nederland rijk was. Elk jaar stonden hier een of meer Gemertse deelnemers aan de start en bijna altijd werd de finish bereikt. Vele Gemertse supporters zijn hier dan traditiegetrouw bij aanwezig. Ook dit jaar ligt het in de lijn der verwachtingen dat er bij dit evenement weer Gemertse triatleten aan de start zullen staan. De afgelopen 30 jaar trokken zij eigenlijk de hele wereld over en namen zij deel aan wedstrijden in ondermeer Duitsland, Denemarken, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië. Twee leden wisten zich zelfs te kwalificeren voor de Iron Man Hawaii. Zo werd de bakermat van de triatlon voorzien van een Gemerts tintje. In de historie van de club prijken inmiddels meer dan 100 finishes op de hele triatlon.
Anno 2017 is Triatlongroep Gemert nog steeds springlevend en hecht. En biedt de club de mogelijkheid om op alle niveaus de triatlonsport te beoefenen, van recreatief tot superfanatiek. Ook wordt er elk seizoen een interne competitie georganiseerd; De Challenge. Dit is een serie wedstrijden in allerlei vormen, uitgesmeerd over een heel kalenderjaar.
In 2017 viert Triatlongroep Gemert haar 30-jarig jubileum tijdens de clubkampioenschappen op zondag 25 juni. Ook oud-leden en oud-sponsoren kunnen zich hiervoor aanmelden evenals voor de clubbarbecue op diezelfde dag. Voor mer informatie kan een berichtje gestuurd worden naar mireillevanschijndel@gacgemert.nl.