Sport Memories: Coen van Schijndel

GEMERT – In deze zomer, die bol staat van topsportevenementen (Olympische Zomerspelen, EK voetbal, Tour de France, Giro), vraagt het Gemerts Nieuwsblad aan lokale sportprominenten naar het meest aansprekende sportmoment. Deze rubriek is tevens een aanloop op de sportquiz die bij voldoende belangstelling in het najaar gehouden wordt.

Coen van Schijndel had in 2008 de primeur om als eerste Prins carnaval met een hartslagmeter de polonaise te lopen. De trainingsbegeleider van Top Vorm onderstreepte daarmee dat hij niet alleen zuinig op de conditie van zijn pupillen is maar ook op die van zichzelf. Want achter Van Schijndel schuilt een groot sportfanaat die als personal trainer/coach in ruim twee decennia een grote reputatie heeft opgebouwd. Daarnaast is hij zelf actief triatleet. We laten Coen aan het woord.

“Hoogtepunten zijn natuurlijk de resultaten van de sporters die ik begeleid en begeleid heb. Zo springen de wereldtitel van Jeffrey Herlings (motocross), Rien van Kessel (duatlon), Freddie Keller en Harrie Kellenaars (wielrennen masters). Luc Smits (moutainbike masters) er bovenuit. Maar ook van de nationale titels van een aantal sporters genoot ik optimaal. Ook de resultaten van sporters die door mij begeleid werden met als doelstelling bijvoorbeeld de Marathon of Marmotte te volbrengen. Als die sporters dan terugkeren met een medaille of een mooie tijd ben ik net zo blij als zijzelf, steekt Coen van wal.
Zelf begon ik als voetballer bij de jeugd van Gemert maar moest een aantal jaren stoppen vanwege een blessure. In die tijd probeerde ik in mijn vaders (Willem van Schijndel meermalen biljartkampioen) voetsporen te treden als biljarter. Op het NK 4e klasse jeugd behaalde ik destijds de 2e plaats. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en ik ging later toch weer tegen die leren knikker trappen.”

Een paar veteranen die in het 8e team speelden vroegen Van Schijndel om in hun team te spelen. “Prachtige tijd met twee beslissingswedstrijden voor veel volk gespeeld. In dat seizoen scoorde ik 36 doelpunten. In 1986 raakte ik onder de indruk bij het zien van de minitriatlon destijds georganiseerd door Jos Maas en Frans Jozef Vos. Dat wil ik ook, zei ik meteen tegen ons vadder. Volgend jaar sta ik aan de start. Dat kreeg een vervolg. Samen met Ferdinand Kersten en Bennie Smits zijn we de voorlopers geweest van de Gemertse triatlon Groep. Na vele kwart-, een paar halve en één hele triatlon in het jaar 2000 heb ik mijn allermooiste sportmoment beleefd in 2014. In Cairns Australië deed ik toen de Iron Man (lange afstand) triatlon. Samen met mijn 2 kinderen zijn we daar naar toe gereisd. Zwemstart op het palmenstrand, wielrennen op de kustweg van Cairns naar Port Douglas met adembenemend uitzicht en hardlopen door de straten van Cairns, het is nauwelijks te beschrijven: Fantastisch! De trip combineerden we met een rondrit, een walvissen cruise en we hebben gedoken in het Great Barrier. Mijn dochter heeft er een prachtig fotoboek van gemaakt waar ik nog regelmatig in kijk. Dit jaar staan weer een paar triatlons in Duitsland en op Lanzarote op de agenda. Vooral het laatste, mijn ideale bestemming, een sportcomplex met Olympisch zwembad, atletiekbaan en daarbij een ideale temperatuur. Daar kijk ik naar uit!”