Maestro Gemert levert meesterlijke avond op

GEMERT – “Hoe een klein idee tot een grandioze avond kan leiden.” Presentator William Wulmsen vatte het gevoel van alle aanwezigen in het uitverkochte Cultuurhuis De Eendracht bondig samen. Afgelopen zaterdag mochten zes prominente Gemertenaren laten zien dat zij het A-orkest van Harmonie Excelsior in toon en op maat konden houden. Volgens de jury toonde Peter van der Vleuten zich het meeste Maestro.

Het idee achter Maestro Gemert is in de basis eenvoudig. Geef zes min of meer bekende Gemertenaren het dirigeerstokje van Harmonie Excelsior in handen en beoordeel hoe ze het er ‘op de bok’ van afbrengen. De uiteindelijke uitvoering namen de dirigenten én organisatie met veel raffinement ter hand. Met een uitbundige live show vielen voor de deelnemers maanden van voorbereiding samen. Postbode Lidwina Sterken, wethouder Anke van Extel, verloskundige Ine Pennings, sportcoach Coen van Schijndel, leerkracht Robert Snel en café-eigenaar Peter van der Vleuten hadden, ieder onder begeleiding van een eigen coach, twee muziekstukken ingestudeerd. Bijkomende uitdaging was dat één van die twee stukken inbreng kende van vocalisten Pieter Liebregts en Petra Clauwens.
Dat leverde het enthousiaste publiek in Cultuurhuis De Eendracht afgelopen zaterdag een show van formaat op. Ook de organisatie liet zich hierin niet onbetuigd. Met ondersteuning van Omroep Centraal kon bijvoorbeeld live geswitched worden tussen het podium en een greenroom, waar presentatrice Meggy Althuizen de dirigenten na hun optreden opving.

Willian van Zeeland ziet het met zichtbaar plezier aan: “Het enthousiasme waarmee alle dirigenten op het podium staan is heel gaaf om te zien. Ik heb niet speciaal iets met muziek, maar ik zit te genieten.” Dat doen ook Marian van Erp en Cleo Gruntjens. Ze zijn lichtjes op de hand van Lidwina Sterken, die gecoached wordt door een zwager en bovendien hun postbode is. “Maar alle kandidaten doen het goed. En de organisatie heeft het fantastisch aangepakt.”
Voor de muzikanten van Excelsior is het een mooie ervaring, geeft trompettist Ries van den Heuvel aan: “De maestro’s hebben allemaal een gigantische leercurve gemaakt. Ook het publiek is mooi. We krijgen meer reactie uit de zaal dan bij de meeste concerten. Voor ons is dit zeker voor herhaling vatbaar.” Bassist Paul Gerrits valt hem bij: “Ik vind het geweldig gaan. Natuurlijk moeten we soms extra opletten, maar dat ‘is part of the show’. Voor het publiek is het leuk dat we meer herkenbare muziek spelen. En dat proef je terug.”
Maestro Robert Snel staat intussen na te genieten van zijn finale optreden. “Dit is zo mooi om te doen, je gunt het eigenlijk iedereen”, lacht de leerkracht. In de coulissen wacht coach Theo Lokin zijn pupil op. “Ik heb zelf geen kinderen”, straalt de dirigent, “maar ik weet nu wat het is om zo trots als een vader te zijn.”

De jury, bestaande uit Remko Boesveld, Stijn Rutten en Mark Kuijpers, beoordeelt de prestatie van Peter van der Vleuten uiteindelijk als meest natuurlijk. Sportief betrekt de kersverse Maestro van Gemert-Bakel alle kandidaten bij het succes. De eigenaar van Café Gij en Ik: “We wisten geen van allen wat er op ons af zou komen. Het is voor ons allemaal een fantastische ervaring geworden. We bieden onze coaches en alle muzikanten daarom een roos aan. Zonder hun inbreng hadden we hier onmogelijk op deze manier kunnen staan.”